×

Vision 50/50 – golfens jämställdhetsarbete

Kommentarer inaktiverade för Vision 50/50 – golfens jämställdhetsarbete

Vision 50/50 – golfens jämställdhetsarbete

5050

Vision 50/50 – golfens jämställdhetsarbete 

Vi på Österlens Golfklubb har startat ett spännande och långsiktigt förändringsarbete för en mer inkluderande och jämställd golf. Sedan maj 2017 går vi som en av de första klubbarna i Sverige in i det nya Klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50, en digital utbildning i jämställdhet för golfklubbar och golfdistriktsförbund. Hoppas att ni medlemmar vill hänga med oss på resan!

 

Varför gör vi det här?

Att arbeta med och ta ställning för jämställdhet blir allt viktigare när medvetenheten om frågorna ökar i samhället. Att delta i utvecklingsprojektet Vision 50/50 ser vi som en del av vår utvecklingsplan och ett viktigt arbete för att vår klubb ska utvecklas och få fler människor intresserade av att spela golf. Vi har en ojämlik fördelning idag när det gäller män och kvinnor inom golfen, 67% män och 27% kvinnor. Så ser det ut i landet i stort men hos oss på Ösgk är fördelningen 35% kvinnor och 65% män. Men vi är inte nöjda, vi vill ha en jämnare fördelning. Vi vill hänga med i samhällsutvecklingen och vill att vår klubb ska vara attraktiv för såväl kvinnor som män och därför ser vi Vision 50/50 som en möjlighet och en utmaning att rekrytera och attrahera fler medlemmar till klubben.

 

Vad är Klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50?

Klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50 är den första digitala utbildningen i sitt slag i Idrottssverige, utvecklad av Svenska Golfförbundet i samarbete med Riksidrottsförbundet, SISU Idrottsutbildarna och SISU Idrottsböcker. På webben finns filmer, föreläsningar, forskningsrön, uppgifter och mallar som stöd för att inleda ett förändringsarbete på golfklubben.

Programmet har cirka 50 platser årligen och vi på Österlens GK anmälde oss direkt till den första omgången. Tillsammans med 45 andra golfklubbar och sex golfdistriktsförbund kommer klubbens Vision 50/50-grupp bestående av representanter från olika kommittéer och personal  under 2017–2018 att få ny kunskap, spana på vår verksamhet, göra nulägesanalyser och så småningom sätta samman en handlingsplan för det fortsatta arbetet på klubben. Vår tränare  kommer också att gå en utbildning i Redo för golf, en ny introduktionskurs för nya golfare som ingår i Vision 50/50-programmet. Läs mer på golf.se.

 

Vad är Vision 50/50?

Vision 50/50 är Svenska Golfförbundets långsiktiga förändringsarbete för ett jämställt och inkluderande Golfsverige med en jämnare könsfördelning bland golfspelare och i ledande positioner. Initiativet ligger i linje med och bidrar till förbundets vision ”Världens bästa golf – för alla” och värdegrund ”För golfens bästa – i tidens anda”. Arbetet kvalitetssäkras genom forskningsstöd och omfattar utbildning och operativt förändringsarbete på alla nivåer – i förbundet, distrikten och på golfklubbarna. Mål fram till 2020:

  • 200 klubbar ska ha påbörjat ett förändringsarbete enligt Vision 50/50
  • 10 000 fler kvinnor som medlemmar
  • Minst 35 procent kvinnor som ledamöter i golfklubbarnas styrelser
  • En mätbar förändring i kvinnors syn på golf

 

Vill du veta mer om klubbens Vision 50/50-arbete, kontakta:

Susann Arvidsson, processledare

E-post: susann@aktivutveckling.nu