×

Natur och miljö på Österlens GK

Kommentarer inaktiverade för Natur och miljö på Österlens GK

Natur och miljö på Österlens GK

Vill du bli Miljövolontär på Österlens GK ?

Vi i Miljökommittén jobbar volontärt med att förbättra miljön och vidareutveckla den biologiska mångfalden på och runt våra banor. Så har klubben också blivit GEO-miljöcertifierade i år.  En av knappt dussintalet av alla landets banor. Det är vi stolta och glada för!

För att effektivt gå vidare så behöver vi i miljökommittén hjälp av ett antal ”Miljövolontärer”.  Vill Du bli en av dem?

Vad innebär det att vara ”Miljövolontär”?  Det kan vara att någon gång då och då vara oss behjälplig med allt från lite plantering och vattning till att sätta upp fårstängsel eller fågelholkar. Vara funktionär vid Miljögolftävlingen eller vad som helst som kan dyka upp för att främja hållbarhet och den biologiska mångfalden på våra miljöfriska golfbanor!

Häng med och bli en Miljövolontär!

Frågor och anmälningar till  Margareta Hallin 073-3590926, mhn1940@gmail.com eller

Lars-Martin Grewin 0703-767938, grewin.lm@gmail.com

 

Vi har upptäckt att vi har Hedblomster på banan                          

Helichrysium arenarium (arena = växer på sandiga ställen)

Sällsynt flerårig fridlyst växt som blommar i juli-augusti med guld- till orangegula blommor och silvergrått ludna blad och stjälkar. Har en lätt curryartad doft.

Finns i Skåne, Halland, Öland och Gotland. Helst nära kusterna på torr sandmark. På flygsandfält med näringsfattig jordmån med blåst, starkt ljus och torr luft (xerofyter).

Första fyndet av hedblomster gjorde Linné 1741 ”Gyllene Kattfötter/endast på Skåne slätt/där öfwerflödig”. Och Hedblomster liknar just Kattfot (Antennaria dioica) men gul.

Hedblomster är fridlyst i hela landet. Rödlistad som sårbar.

Enligt 8§ artskyddslagen är det förbjudet att:

#Plocka, gräva upp eller på annat sätt ta bort eller skada exemplar av växten.

#Ta bort eller skada frön eller andra delar.

hedblomster

Regel 25-1 gäller: Betraktas som MUA oavsett om det är markerat eller ej!