×

William Wistrand – en av Sveriges bästa 13-åringar

Kommentarer inaktiverade för William Wistrand – en av Sveriges bästa 13-åringar

William Wistrand – en av Sveriges bästa 13-åringar

I somras blev han Klubbmästare på Lilla Viks korthålsbana, 18-hålsbanan, i puttning, samt juniormästare. Den då 13-årige William Wistrand kryddade därefter mästarfyrlingen på Österlens GK med att kvalificera sig till riksfinalen i Teen Cup, en svensk golftävling rankad som världens största ungdomstävling. Vi träffade golftalangen under ett träningspass på Lilla Viks golfbana.

Redan som bebis följde William med sina föräldrar till golfbanan. 13 år och uppskattningsvis 40 000 golfslag senare är han fortfarande kvar i golfens värld. I somras var han rankad Sverigetrea i sin åldersklass.

– Jag började väl spela när jag var fyra fem år. Man måste spela golf för att förstå hur kul det egentligen är och då fastnar man. Att slå ett par slag och få bollen exakt dit jag vill är otroligt tillfredsställande. Under sommaren är jag här på banan och tränar varje dag, oftast själv. Jag brukar träna alla typer av slag vid varje tillfälle – puttning, slag på ranchen, chippning och så kanske puttning igen, säger William Wistrand.

William Wistrand på driving rangen på Lilla Vik.

Vilken är din bästa runda hittills när allt, eller i alla fall nästan allt, fungerade?

– Det var faktiskt inte för så länge sedan. Jag spelade i Trelleborg och gick två under par. Jag slog jättebra slag och allting gick i.

Sjua i Teen Cup

Via klubbkval, gruppkval och regionkval har William under året (2018) spelat sig fram till riksfinalen i Teen Cup som under sensommaren avgjordes i Tranås. Sveriges 18 bästa 13-åringar deltog. Efter första dagens runda låg William på tionde plats och när slutrundan var avklarad hade han spelat upp sig till en mycket fin sjundeplats.

William Wistrand slår ut på det tredje hålet i riksfinalen i Teen Cup som avgjordes i Tranås.

Vill kvala till British Open

Vilket är det långsiktiga målet med ditt golfspel?

– Jag vill kvala till British Open när jag är 15 år, svar William blixtsnabbt.

Jaha, finns det British Open för 15-åringar?

– Nej, jag menar riktiga British Open. Även amatörer kan kvala in till tävlingen men det kanske inte är så vanligt att 15-åringar gör det.

Okey, 15 år och British Open. Här fattar vi att denna 13-åring redan nu har riktigt stora mål med sitt golfspel. Och efter att ha följt Williams träningspass inser inser vem som helst att British Open-målet är på riktigt och dessutom fullt rimligt. Är man så målmedveten och har den vinnarmentaliteten i kombination med ett lugnt, metodiskt och fokuserat sätt att spela och bete sig på kan det bära precis hur långt som helst. Särskilt när man är en så talangfull golfspelare och dessutom har allra bästa stöttning från föräldrar och hemmaklubb.

– Pappa, Filip och Gunnar här från golfklubben tränar mig – men mest pappa, han hjälper mig med svingen. Jag tränar in en ny sving nu så att jag får bättre stabilitet och därmed bättre precision. Det är en långsiktig förändring så att jag kan spela ännu bättre framöver. Till sommaren 2019 ska den nya svingen sitta och ge resultat.

William laddar på med järnklubban på driving ranchen på Lilla Viks golfbana.

Vilka är dina styrkor som golfspelare?

– Jag vill så mycket, jag ger aldrig upp och är bra på att pumpa igång mig själv när jag spelar. Jag skulle säga att jag är ganska stark mentalt. Under vintern tränar jag inomhus i en studio. Då blir det mest teknikträning, avslutar William Wistrand, som kompletterar sin golfträning med att svinga innebandyklubban i innebandylaget FC Cimrishamn.