×

Moa Svedenskiöld tar sikte mot den svenska eliten

Kommentarer inaktiverade för Moa Svedenskiöld tar sikte mot den svenska eliten

Moa Svedenskiöld tar sikte mot den svenska eliten

När Moa Svedenskiöld var fem år flyttade hon tillsammans med sin familj – mamma, pappa och två äldre systrar – från Uppsala till Simrishamn. Idag, tio år senare, är 15-åringen en av Österlens Golfklubbs största talanger. Vi träffade Moa på Djupadal en kylslagen vårdag då vintern ännu inte bestämt sig för att ge upp.

Moa är en sportintresserad tjej som spelat både fotboll och innebandy men det var för golfen hon fastnade. Och för skidåkning vintertid.

– Jag gillar att spela golf och komma ut i naturen. Det är skönt att ha tankarna på något annat än skolarbetet, säger Moa när vi slår oss ner i klubbhusets bekväma fåtöljer.

Stiby GK väckte Moas golfintresse

Vem introducerade dig för golfen?

– Mamma och Pappa har spelat mycket golf och när jag var liten åkte vi till Stiby, lite utanför Gärsnäs, där vi träffade tränaren Måns Lundberg. Han såg min potential och jag tyckte golf verkade roligt så jag började ta lektioner för honom och började spela i Stiby Golfklubb.

Moas golfintresse växte i takt med hennes egen fysiska och mentala tillväxt. När Stiby Golfklubb la ner verksamheten blev det självklara valet Österlens Golfklubb.

Moa Svedenskiöld på driving rangen på Djupadal.

– Och här på Österlens Golfklubb träffade jag tränarna Andreas, Gunnar och Philip som också är väldigt engagerande och peppande och vill hjälpa mig att nå mina mål.

Vilka är dina mål?

– Jag vill bli en duktig golfspelare och spela tävlingar på elitnivå runt om i Sverige.

Och hur är din känsla inför den här säsongen?

– Jag har tagit många lektioner med Andreas under vinterhalvåret och ändrat lite på min sving för att nå större framgång. Jag känner mig redo och peppad och vet att jag har möjligheter. Det kommer bli en bra sommar.

Långtslående Moa vill bli bättre på närspelet

Du har riktigt långa utslag, är det din styrka som golfspelare?

– Ja, jag slår långt men ibland går det snett och jag jobbar med att bli säkrare ut från tee. Inslagen mot green med järn 7:a och järn 8:a är jag också riktigt bra på.

Moa Svedenskiöld laddar på med en järnklubba.

Vilket är det svåraste slaget?

– Närspel, mellan 10 och 30 meter och in mot green. Du måste verkligen hålla koll på hur hårt du ska slå men jag har fått övningar av Andreas som jag tränar på. Det är också ett av mina mål – att bli bättre på närspelet.

Hur ofta tränar du?

– Jag går i nian och det är många nationella prov i skolan så det har blivit mycket plugg denna termin men jag försöker ändå träna två tre gånger per vecka. Vintertid blir det mycket fysträning. Då blir det ungefär fyra träningspass i veckan på Wellnez i Simrishamn.

Några tävlingar framöver?

– Jag tävlar i en juniorserie med klubben. Där tävlar vi i lag med sex spelare – två singlar (en tjej och en kille) och två partävlingar där vi spelar två och två. När scorerna läggs ihop ser man vilket lag som vunnit. Det är kul att spela i lag, det blir bra sammanhållning med träningsdagar och läger då vi lär känna varandra. Singelspelet är också roligt. Då gäller det att få fram sin egen motivation för att nå sina personliga mål, avslutar Moa.

Efter intervjun i klubbhuset gick Moa ut till ranchen och tränade. Boll efter boll efter boll drog hon iväg västerut med kraft och precision. Mycket imponerande och inspirerande att se på! Och, ja det kommer bli en bra sommar.