×

Banarbetarna håller banan i toppskick

Kommentarer inaktiverade för Banarbetarna håller banan i toppskick

Banarbetarna håller banan i toppskick

Nu återstår bara två dygn innan PGA Championship Hosted By Ingelsta Kalkon drar igång på Österlens Golfklubb. Medans de tävlande i Swedish Golf Tour-tävlingen finslipar svingar, puttlängder och bokar inspelsrundor inför torsdagens första tävlingsdag jobbar klubbens banarbetare för fullt med att få Djupadalsbanan i bästa skick. Häng med en kvartett greenkeeper ut på Djupadal en tidig morgon långt långt innan dagens första spelare peggade upp på första tee.

Nicklas Tidala, Fredrik Petersén, Mikael Lindström och Oskar Lundin arbetar som greenkeepers och är ansvariga för greenerna på Djupadal, en av klubbens två 18-hålsbanor. Klockan är strax efter fyra på morgonen. Det har börjat ljusna, något småfåglarna gärna kvittrar om.

Nicklas Tidala, Fredrik Petersén, Mikael Lindström och Oskar Lundin.

Singelklippning – ett viktigt teamwork

Ungefär en vecka innan stora tävlingsarrangemang singelklipps alla greener. Två och två jobbar banarbetarna med var sin klippare som de skjuter framför sig på green enligt ett inarbetat system. Ena dagen diagonalt tvärs över, och nästa dag motsatt diagonal. Efter sig lämnar de greenerna med ett prydligt randigt klippmönster.

Hur är banan nu dagarna före tävlingen?

– Tipptopp, svarar Oskar Lundin självsäkert innan han startar klippmaskinen och raskt marscherar ut på en av Djupadals greener.

Det är inga vanliga gräsklippare som används. De kallas greenklippare, väger över 100 kilo och de både vältar och klipper samtidigt. Normalt hålls gräset på greenerna mellan 3 och 3,5 mm långt. Inför större tävlingar, såsom PGA Championship Hosted By Ingelsta Kalkon, klipps gräset ner till endast 2,6 mm.

– Greenerna blir jämnare av singelklippningen, troligtvis också snabbare. Med dessa klippare undviker vi dessutom hjulspår och så ser det snyggt ut, fortsätter Oskar.

När en green är färdigklippt lastas greenklipparna upp på en dragvagn och så bär det iväg till nästa green.

Förutom att singelklippa greenerna jobbar klubbens banarbetare även med bevattning, klippning av övriga delar av banan och att placera ut hålen på lämpliga ställen.

– Och varje morgon krattar vi alla bunkrar, tillägger Fredrik Petersén som efter morgonens singelklippning tvättar av greenklipparna och prydligt radar upp dem i maskinhallen. Nästa dag är det dags igen för ny singelklippning och på torsdag drar tävlingen igång.

Singelklipparna parkerade i klubbens maskinhall.

PGA Championship Hosted By Ingelsta Kalkon pågår mellan 13-15 juni (banan på Lilla Vik är öppen som vanligt). Vi påminner om att du har möjlighet att följa med någon av bollarna och se riktigt bra golf på nära håll (inga rep skiljer spelare från publik) och samtidigt ge dig själv en härlig promenad bland de förföriskt vackra försommarvyerna på Djupadal. Dessutom helt kostnadsfritt. Ta den möjligheten!

Från och med söndagen den 16 juni är banan åter öppen för spel. Gå gärna en runda efter tävlingen och känn på hur en tävlingsbana i riktigt bra form är att spela på.

Programmet för PGA Championship Hosted By Ingelsta Kalkon

11 juni – öppen träning för deltagare
12 juni – Pro-am samt träning för deltagare
13 juni – första tävlingsrundan
14 juni – andra tävlingsrundan
15 juni – tredje tävlingsrundan som följs av prisutdelning under eftermiddagen

Sociala medier

I sociala medier använder vi följande hashtags för tävlingen: #swedishgolftour @swedishgolftour #osterlensgk #ingelstakalkon

Djupadal på Österlens Golfklubb. Flygbild från 2018.

Kontaktinformation

Österlens Golfklubb: Reception och kansli: info@osterlensgk.com +46 414 41 25 50
Klubbchef Österlens Golfklubb: Gustav Andersson gustav.andersson@osterlensgk.com +46 414 41 25 50
Ansvarig Swedish Golf Tour: Frida Bräster frida.braster@golf.se +46 8 622 15 65

Läs mer om PGA Championship Hosted By Ingelsta Kalkon >>