×

Gunnar Mueller tänder till inför The Open

Kommentarer inaktiverade för Gunnar Mueller tänder till inför The Open

Gunnar Mueller tänder till inför The Open

Vår medlem och Pro Gunnar Mueller, här till höger på bilden tillsammans med sonen Oskar, har vunnit EM-guld för juniorer, utsetts till Årets golfare och var förste svensk att klara cutten till klassiska The Open Championship, även kallad The Open. På torsdag startar årets The Open som denna gång avgörs på Royal Portrush i Nordirland.

För Gunnar innebär tiden kring The Open något alldeles extra. Minnen kommer tillbaka och tron på att kunna prestera fantastisk golf vaknar till liv – spänning, glädje, förväntningar. Nu i The Open-tider lät vi Gunnar delge oss några av hans minnen och erfarenheter kring livet på den europeiska touren.

Gunnar Mueller minns med glädje The Open under 70-talets början.

”Det var verkligen grejen för mig”

Året är 1971. Gunnar Mueller är 23 år och spelar lag-EM för juniorer i Schweiz. Det går bra för Gunnar och hans blågula lagkompisar, riktigt bra. Sverige tar hem EM-guldet och många stolta glädjetårar rinner längs kinderna på de svenska spelarna när den svenska nationalsången spelas under prisceremonin.

Efter framgången med EM-guldet bestämmer sig Gunnar för att försöka kvala in till samma års upplaga av The Open. Han bokar tågbiljetter norrut genom Europa till Hill Side i Skottland där tävlingen skulle avgöras. Något deltagande i huvudtävlingen blev det inte, denna gång, men dagarna i Skottland blev ändå väldigt speciella och har sedan dess präglat en stor del av Muellers fortsatta golfkarriär som dittills mest hade ägt rum på svenska och skandinaviska banor. 1971 var året då Gunnar upptäckte banorna på de brittiska öarna, öfolkets öppna och välkomnande sätt, de professionella spelarna och livet på och kring touren.

– Från och med nu blev golf något helt annat för mig. Folk var så otroligt välkomnande och trevliga. Och alla spelar golf i Skottland – det är en riktig folksport – ungefär som pingisen i Sverige var förr i tiden. Jag upptäckte att det här var det jag ville hålla på med, det här var verkligen grejen för mig, säger Gunnar Mueller samtidigt som hans pigga ögon glittrar till.

När The Open närmar sig tänder Gunnar Mueller till.

Året därpå fortsatte Gunnar utveckla sitt spel. Sixten Jernbergs metodiska och viljestarka idrottsutövande var en tidig förebild. Inte sällan sökte han upp de brittiska kusterna och när ebben kom traskade han ut på sandbankarna och tränade, och tränade, och tränade (ranger fanns inte då i samma utsträckning som nuförtiden).

– När ebben kom blev underlaget hårt packad sand, perfekt att försöka hitta den rätta bollträffen, utan att träffa sanden. Alltså tvärt emot när det gäller bunkerslag där du ju ska slå i sanden innan bollen.

Förste svensk att spela alla 72 hål på en Major

1973 blev ett genombrottsår för Gunnar. Ett treårigt sponsoravtal innebar att han blev proffs och på heltid kunde ägna sig åt golf. Nytt kval till The Open, denna gång på The Troon som senare bytte namn till Royal Troon, och nu lyckades han med att både kvala in till huvudtävlingen och dessutom klara båda dagarnas cut (man spelade med två cuts på den tiden). Som förste svensk någonsin hade han alltså kvalificerat sig till huvudtävlingen i en Major och där han dessutom spelade samtliga 72 hål. Det var för övrigt här på The Troon som Henrik Stenson vann The Open 2016.

– Efter två varv låg jag på delad 17:e plats. Mina föräldrar kom över för att heja på mig och under några minuter på tredje varvet fick dom se när namnet Mueller kom upp på leaderboarden där de tio bäst placerade spelarna visades.

En bogey några minuter senare innebar att någon annan övertog tiondeplatsen, men vilken häftig känsla det måste ha varit för Gunnars föräldrar, och Gunnar såklart. Efter de fyra dagarnas spel slutade Gunnar på 59:e plats av de totalt 156 spelarna som kvalade in till tävlingen – stort! Inte lika stor var den prischeck han kvitterade ut efter succén.

– Jag fick 75 pund. Det är lite andra prispengar idag.

Muellers framgång fick stort genomslag hemma i Sverige och än idag anlitas Gunnar som uppskattad föreläsare och inspiratör där han berättar om sina erfarenheter som spelare på touren. Att han dessutom är en av klubbens populära Pro:n behöver vi inte orda mer om.

– Jag har planterat så många drömmar hos så många golfare. Det är jag stolt över.

”Det händer något i mitt system”

Nu stundar alltså årets The Open. En speciell tid på året för Gunnar då många minnen kommer tillbaka.

– Varje år när tävlingen närmar sig händer det något i mitt system. Det känns som om jag kan komma i riktigt bra form, en härlig känsla.

1998 spelade Gunnar Senior British Open på just Royal Portrush där årets tävling spelas.

– Det är en väldigt kuperad bana, både konkav och konvex. Och med fantastiska vyer ut över havet och branta klippor.

Tror du britterna har stor fördel av att de är vana vid dessa typer av banor?

– Ja, speciellt när det är dåligt väder med mycket vind. De är också mer vana, än t.ex. amerikanarna, med att marken är ojämn. Royal Portrush är en väldigt mental bana.

Minns du något hål som kommer att vara särskilt sevärt för alla oss som kommer att följa tävlingen?

– Jag tror det var 13, 14 eller 15 där vinden ligger på snett framifrån. Det gäller att använda vinden på rätt sätt, minns Gunnar och ritar upp en skiss över hålet.

Gunnar ritar upp ett av hålen på Royal Portrush. H = havet.

”Ricky Fowler är en nutida förebild”

Vem tror du har bäst chanser att vinna i år?

– Väldigt svårt att svara på. Rory McIlroy spelar ju på hemmaplan men han har en otrolig press på sig. Jag tycker nästan synd om honom. Men vinner han blir han helgonförklarad.

Har du någon personlig favorit?

– Ricky Fowler är en nutida förebild. Han är ödmjuk, tar skit och bara fortsätter spela. Han har ett bra uppförande. Sen vore det såklart kul om någon av svenskarna lyckas. Henrik Stenson är vår bäste spelare men Alex Norén har det där brittiska spelet med skruvar och mycket teknik som krävs på Royal Portrush.

I Gunnars minnesbank finns många roliga minnen som dammas av när de gamla landslagskompisarna, som tog det där EM-guldet i Schweiz 1971, träffas vart femte år. I år firar kompisgänget 50 år tillsammans och senare i år blir det en träff på Barsebäck tillsammans med spelarnas familjer. Räkna med att det kommer pratas golfminnen.

Gunnar kvalspelade till The Open även åren 1974, 1975, 1977 och 1978. Bästa placeringen i en stor proffs-tävling var i World Cup 1978 där han slutade femma. I Sverige har han vunnit fyra PGA-mästerskap, bland annat här hemma på Österlens GK på Djupadal. Numera kan vi kalla Gunnar en poetisk golf- och livsinspiratör – han arbetar som Pro, håller föredrag, skriver, spelar golf och sprider värme och glädje till sina medmänniskor.

Gunnar Mueller tillsammans med sonen Oskar Mueller under den gångna helgens Abacus-tävling på Lilla Vik.

Kom och se The Open på tv på Djupadal!

Torsdag-söndag visar vi The Open på tv i klubbhuset. På den brittiska golfmenyn finns såklart även fish and chips och goda drycker. Köket är öppet till 17.00 (tor-lör), 20.00 på söndag då tävlingen beräknas vara slut. Välkommen upp till Djupadal, häng i golfig miljö och heja fram dina favoriter!

Alex Norén går ut i torsdagens nionde boll 09.03. Han spelar tillsammans med fransmannen Mike Lorenzo-Vera och skotten Sam Locke. 10.04 peggar Henrik Stenson upp på första tee tillsammans med hemmaspelaren Graeme McDowell och jänkaren Xander Schauffele. Alexander Björk slår ut 11.42 och spelar ihop med långtslående amerikanen Luke List samt förra årets segrare i ET-tävlingen på Hills, engelsmannen Paul Waring.

Fler intressanta bollar under torsdagens första runda:

10.58 – Francesco Molinari/Bryson DeChambeau/Adam Scott.
11.09 – Rory McIlroy/Gary Woodland/Paul Casey.
14.04 – Brooks Koepka/Louis Oosthuizen/Shubhankar Sharma.
16.10 – Tiger Woods/Matt Wallace/Patrick Reed.

Torsdagens alla startttider hittar du här >>