×

Försköna och förbättra – Frivilliga arbetsgruppens ledord

Kommentarer inaktiverade för Försköna och förbättra – Frivilliga arbetsgruppens ledord

Försköna och förbättra – Frivilliga arbetsgruppens ledord

När klubben tvingades till permitteringar i våras insåg Sten Alm att något behövde göras. Ett första upprop samlade 25 personer och sedan dess har ett 40-tal medlemmar slutit upp vid något eller några av tisdagarna för att försköna och förbättra banornas finish. Det ideellt arbetande gänget kallar sig Frivilliga arbetsgruppen och har under året träffats över 30 gånger. Runt 1500 arbetstimmar har det blivit. I tisdags var det säsongsavslutning. 

”Fråga inte vad Österlens GK kan göra för dig, fråga istället vad du kan göra för Österlens GK”

Decembermorgon på Djupadal med några enstaka plusgrader. Friskt i luften. Gryningen har övergått i ett försynt morgonljus. Ett tiotal medlemmar har samlats utanför maskinhallen. Arbetskläderna är på och arbetshandskarna är med. Glatt humör och arbetsvilja likaså. 

Sten Alm är pappa till Frivilliga arbetsgruppen. Inför varje träff listar han arbetsuppgifterna och organiserar vem som ska göra vad.

– I våras var det flera medlemmar som pratade om alla möjliga saker som de tyckte behövde åtgärdas på banorna. Om inte någon gör det så gör väl jag det! Det var så jag tänkte. Jag är en do:er, tar gärna initiativ och tycker om när det händer saker så jag skrev ett brev till alla medlemmar med följande budskap: ”Fråga inte vad Österlens GK kan göra för dig, fråga istället vad du kan göra för Österlens GK”. John F Kennedys stora ord passar även in i vår ”lilla värld” på klubben. Men det här är inget enmansjobb, jag fungerar som arbetsledare och far runt och delegerar arbetsuppgifter, berättar Sten Alm. 

Frivilliga arbetsgruppen är medlemmar som gör ideella insatser för klubben. Ambitionen är att försköna och förbättra våra banor, hus och omgivningar. Allt för att vi själva, och våra gäster som besöker klubben och spelar våra banor, ska tycka att Österlens GK är något alldeles extra. Ett järngäng på 18-20 personer ställer upp regelbundet.

– De som kommer är glada, positiva och arbetsvilliga. De tar knappt paus. Detta är helt fantastiskt!

Slyröjning intill tvåans tee pågår.

Varierande arbetsuppgifter

Gruppen observerar vad som behöver göras och får även tips från både banpersonalen och andra medlemmar. Oftast räcker det med att vara villig att hugga i under ett par timmar. Vissa jobb kräver dock viss yrkesskicklighet. Som att köra traktor och hjullastare, klippa fruktträd, stenläggning och hantera röjsåg. Bland annat har ett par hundra äppelträd som var i skriande behov av vatten räddats till livet genom flera veckors idogt vattnande. 

– Det saknas skötselplan för träden. Ett annat exempel där vi gjort skillnad är träräcket vid parkeringen på Djupadal som var helt uttorkat. Då satte vi en person på att olja in det i flera omgångar. Några dåliga trädelar bytte vi ut. Vi har även planterat runt 100 blommor och klippt en massa fruktträd. Och när en kille röjde utanför muren vid ranchen hittade han runt 500 rangebollar. Hemma i mitt garage har jag byggt nya ställningar för sandsäckarna. Det är sådant underhåll som vi kan göra när banpersonalen inte hinner med, säger Sten och visar en lång lång lista med redan utförda arbetsuppgifter.

Sten Alm listar arbetsuppgifterna inför varje träff.

”Klubben är mer än att slå en järnfemma upp på green på sista hål”

Bredvid några äppelträd på 18:e hål står Hasse Karlsson. I handen har han en sekatör. Träden behöver klippas inför vintervilan. Hasse brinner för natur och miljö och är förutom medlem i Frivilliga arbetsgruppen även engagerad i klubbens miljökommitté. Vi pratar en stund om ideellt arbete rent allmänt och vilken känsla detta ger när belöningen är en annan än en summa pengar. Till stora delar bygger det svenska föreningslivet på ideella krafter. Frågan som hänger kvar efter vårt samtal är hur denna fina föreningstradition kommer att fortleva när kommande generationer ska ta över?

Apropå ideellt arbete så söker klubbens Miljökommitté nya medlemmar. Läs mer om Miljökommitténs arbete i denna länk >> Tycker du att detta låter intressant? Ring gärna Miljökommitténs ordförande Margareta Hallin på nummer 0733-590 926 för mer info. 

Hasse Karlsson vet hur fruktträd ska tas om hand.

– Klubben är mer än att slå en järnfemma upp på green på sista hål. Det här är också en del av föreningen. Dom här människorna träffar jag normalt inte golfbanan. Det är viktigt att ha något annat också förutom själva spelet, säger Hasse och pekar upp mot 18:e green.

Frivilliga arbetsgruppen har fått mycket uppskattning och beröm av klubben och i augusti blev de 20 som deltagit flest gånger bjudna av klubben till en heldag på Flommens Golfklubb.

Två medlemmar ur Frivilliga arbetsgruppen på väg mot nya uppdrag.

Framtida arbetsuppgifter?
– När det blir plusgrader framåt vårkanten ska vi måla receptionen/shopen på Lilla Vik. Och den kommer inte vara röd, den ska ha samma färg som klubbhuset på Djupadal, avslöjar Sten.

Din vision med gruppen, vill du att det ska komma 100 personer och hjälpa till?
– Nej, det är väldigt lagom när vi är runt 20 personer. Det gäller att hitta lämpliga arbetsuppgifter som går att organisera. Det sämsta som kan hända är om det kommer 42 personer och jag inte har jobb som räcker till 42 personer under tre timmar, avslutar Sten Alm.

Efter några timmars arbete ute i friska luften avslutar gänget på Café Djupadal för en säsongsavslutande fika. Nu tar Frivilliga arbetsgruppen uppehåll. Men någon gång i februari samlas de igen för nya uppdrag.

Vi önskar alla hjältar i Frivilliga arbetsgruppen en välbehövlig vila och sköna helgdagar framöver!