×

Tio månader med klubbchef Mikael Törnberg

Kommentarer inaktiverade för Tio månader med klubbchef Mikael Törnberg

Tio månader med klubbchef Mikael Törnberg

Det har nu gått tio månader sedan Mikael Törnberg officiellt tillträdde som klubbchef på Österlens Golfklubb. På rekordtid har Micke, som de flesta kallar honom, satt sig in i klubbens alla verksamhetsdelar. Via oräkneligt antal möten och samtal har han inte bara lärt känna medlemmar och personal utan också en del gäster.

Båda våra 18-hålsbanor, Lilla Vik och Djupadal, är nu öppna för spel utan slagmattor. Men vilka är nyheterna på banorna, och hur går det egentligen för Österlens Golfklubb? Dags för en avstämning med klubbchefen.

”Vi är bra och det går riktigt bra för oss!”

Ja, hur går det för oss?
– Det går riktigt bra. Kollar vi bara på siffror och flöden ser allt jättebra ut. Medlemsantalet håller sig kvar på en hög nivå. Vi har haft en mild vinter utan stora snömängder vilket varit bra för banorna. Sen har vi också många utmaningar eftersom vi inte riktigt vet vad som händer med pandemin detta år. Vi får be till högre makter att ingen mutation eller annat stökar till det för oss. Alla förutsättningar för ett bra år är på plats men det kan snabbt ändras och bli väldigt mörkt, inleder Micke.

Vad är det bästa med att jobba på Österlens Golfklubb?
– Det är en jäkligt härlig miljö med trevliga kollegor som är lösningsfokuserade. Alla drar sitt strå till stacken. Vi är bra! Vi är också i ett bra läge, dels för att vi ligger i södra delen av landet vilket ger oss förutsättningar till en längre golfsäsong som i sin tur gör att vi attraherar kompetent personal. Det är också kul att kunna kontrollera hela processen – från hemsida, telefon, restauranger, service, banor och marken som vi äger. Det är en skön aura över golfanläggningen! Det är också kul att jobba med något som är i en utvecklingsfas. Att vara med och skapa något är det bästa som finns! Vi är i ett bra läge men vi är långt ifrån klara. Efter snart ett år har jag koll på vad vi är bra på och vad vi behöver förbättra.

Inom vilka områden har vi förbättringspotential?
– Det har vi ju i princip med allt men vi har hittills haft för lite personal, framförallt på banorna och i kansliet. Att vi ändå har lyckats ha så fina spelytor på banorna är tack vare vårt geografiska läge och att grabbarna gjort ett bra arbete. Framförallt gäller det greenerna som har tålt väldigt mycket spel med den relativt lilla personalgruppen – det är imponerande! Jag vill förbättra finishen på våra banor och där har vi mycket kvar att göra. För att kunna ta nästa steg behöver vi helt enkelt mer personal i flera delar av verksamheten.

Nyheter på banorna

Nyheter på Lilla Vik
På hål 3 (Plöten) har en stor träpalissad byggts som gör hålet ännu vackrare. Greenen på hål 18 kommer få ett stöd ner mot asfalten vilket blir en finare och naturligare avslutning på rundan.
– Alla spelytor är luftade och dressade. Vi har slängt ut 450 ton! sand på våra banor, det är få klubbar som kan göra det. Luftning och dressning förbättrar dräneringen vilket gör att banorna tål mer regn och spelytorna förbättras. Förhoppningsvis innebär det i förlängningen även att säsongen blir längre.

Nya vyn över hål 3 (Plöten) på Lilla Vik.
Foto Fredrik Petersén
Hål 18 på Lilla Vik har fått ett finare och tydligare avslut.
Foto Fredrik Petersén

Nyheter på Djupadal
Även på Djupadal har alla spelytor luftats och dressats. En del ginst har tagits bort. Fairwaybunkern på hål 14 som varken var i spel eller i fint skick är igenlagd. Andra bunkrar har byggts om och i samband med detta även dränerats.
– Vi har haft ett par bunkrar där det samlats vatten. Nu är det fritt flow i dessa. Vi har även nya tees på hål 4 och 16.

Marken norr om ställplatsparkeringen är röjd, vad ska vi använda marken till?
– Vi måste sköta om marken och har gjort underhållsarbete där för att på sikt få till en detaljplan.

Så det blir inte fler parkeringsplatser för ställplatser på den marken?
– Nej, men vi kommer troligen se till att fler ställplatser får laddstolpar. Vi tittar istället på möjligheten att sätta upp en bana för frisbeegolf på marken intill ställplatsparkeringen. Ett annat alternativ är att odla på marken.

Ställplatser på Lilla Vik?
– Inte som det ser ut just nu. De befintliga parkeringsplatserna behövs för personbilar, särskilt sommartid då både golfare, restauranggäster, övernattande gäster, vandrare och padelspelare ska samsas på parkeringen. Den enda yta som är möjlig för ställplatser på Lilla Vik är den vid flaggstängerna, mellan vägen och parkeringen. Vi får se.

Ny golfbilspark rullar in i maj

Från och med nu (26 mars) är golfbilar tillåtna på både Lilla Vik och Djupadal. Någon gång i maj rullar det dessutom in en helt ny vagnpark. De nya golfbilarna kommer bl.a. ha inmonterade GPS-skärmar.
– De nya bilarna håller hög klass och blir ett mervärde för alla som hyr bil.

De gamla golfbilarna ersätts i maj av nya moderna.

Helhetsupplevelse med synlig tråd om tre år

Hur ser din arbetsvecka ut (vecka 12)?
– Denna vecka är det mycket möten och väldigt många mejl att svara på. Jag och vår greenkeeper Johan ska träffa bankonsulent Fredrik Seger från Svenska Golfförbundet för att se över vår skötselplan. En skötselplan är egentligen den strategi, eller game plan, vi har för att få banan i bästa möjliga skick. Vi ska också träffa en tilltänkt banarkitekt som vi ska kunna använda som bollplank om det är något vi undrar över vad gäller banorna. Och så är det möte med kommittéer.

Om vi sätter oss ner om tre år igen, hur ser det då ut på Österlens Golfklubb?
– Då har vi skapat en produkt, både för medlemmar och gäster, som är mer fulländad än den vi har idag. En bättre helhetsupplevelse med en tydlig tråd i allt vi gör. Idag spretar det ibland. Sen kommer vi ha golfbanor som är kvalitetsmässigt mycket bättre än idag. Ingen vegetation i bunkrarna, snygga kanter och krattade bunkrar varje dag. Inga skador på greenerna. Vi kommer göra denna resa tillsammans med alla medlemmar och om tre år sitter vi här och säger: jisses vilken resa vi gjort, avslutar klubbchef Micke Törnberg.