×

Apropå Maratongolf som skall spelas här på Djupadal den 29 juni

Kommentarer inaktiverade för Apropå Maratongolf som skall spelas här på Djupadal den 29 juni

Apropå Maratongolf som skall spelas här på Djupadal den 29 juni

1967 var det regerande världsrekordet 135 spelade hål under ett dygn. Det hölls av en lundabo vid namn Göran Göransson som hade lyckats med bedriften redan 1953. I en artikel i Svensk Golf nr 8 kunde man detta år läsa Harald Ståhlbergs berättelse om när han och Anders Annetorp slog detta rekord och spelade 144 hål på Eskilstuna golfklubb. Man slog det gamla rekordet med 9 hål.

Hos 1:e polisassistent Stig Nilsson och Bildirektör Axel E Winquist med tilltalsnamnet Acke väcktes då en tanke om att detta måste gå att slå.

Maratongolf 1967, Stig Nilsson och Acke Winqvist.

Den 26 juni 1968 försökte de sig på att slå det regerande världsrekordet på 144 spelade hål under ett dygn. Målet sattes till 162 hål. En ökning med en 18-hålsrunda . Klockan 02.30 på morgonen slog de båda ut. Men de hade konkurrens, samtidigt slog nämligen också två juniorer John jenkins och P-O Dahlin ut på Sundsvall GK och via klubbhusen stod funktionärer från klubbarna i telefonkontakt med varandra.

Alla dagstidningar i Skåne hade uppmärksammade händelsen och uppslutningen av påhejande klubbkamrater var stor och många var de som bistod med mat och dryck. Det sägs att herrarna slet ut ett antal caddies under dygnet och att de båda konsumerade en ansenlig mängd blåbärsoppa enligt klassiskt långloppsrecept. Studerar man bilder från dagen kan man också notera att det byttes skor några gånger och att en hel del fotpuder gick åt.

Efter nio 18-håls rundor dvs 162 hål stod de äntligen som segrare i striden mot Sundsvall GK. Norrlänningarna hade visserligen också lyckats med bedriften att slå det gamla rekordet, men stannat på 148 hål, luften gick tydligen ur dem mitt under en runda.

Efter att Österleningarnas mål om 162 hål var avklarat efter 17,5 timme föreslog Stig Nilsson att de skulle spela nio hål till när de ändå höll på, men Acke Winqvist ansåg bestämt att en runda alltid består av 18 hål, så det bar sig inte bättre än att de i bara farten spelade 18 till. Klockan 21.30 på kvällen, hade de spelat 180 hål på en dag och tog därmed världmästartiteln som noterades i Guinness rekordbok.  Båda var duktiga golfare och Acke Winqvist snittade denna dag på hcp 11. Det skall också sägas att båda två var närmare 50 år gamla vid tillfället.

Old school Marathongolf. Den 29 juni är det din tur.

Tänk på dessa båda spänstiga herrar innan ni tvekar inför att spela 54 hål och kom framför allt ihåg deras leenden på bilderna. Golf är skoj och ju fler hål desto roligare!

Deras rekord stod sig förresten i många år. Men är idag pulveriserat, t ex spelade 2019 den f d professionelle basebollspelaren Eric Byrnes 420 hål under ett dygn på Ocean Course at Half Moon Bay Golf Links i Kalifornien! Att han sprang runt banan med bara en klubba (J8) och egentligen struntade i resultatet kan ju tyckas lite fel i sammanhanget. Han snittade 8,2 slag per hål men sprang/spelade faktiskt 17 mil, en bedrift i sig.

Text: Staffan Olsson