×

Fåår!

Kommentarer inaktiverade för Fåår!

Fåår!

Beware before, eller som i förkortningen fore, är det välkända varningsropet hos världens alla golfare. Mindre vanligt på världens golfbanor är får. De där fyrbenta. På Österlens Golfklubb har vi fem stycken. Följ med till fårhagen intill hål 3 på Lilla Vik.

Får är sociala varelser. När Thilde lockar på dem kommer de springande i full fart.

Thilde Höök har stängt av elen i stängslet som omgärdar hagen. Dottern Elsie tar en hink foder och går in till de ulliga djuren. Fåren skyndar efter. De vet vilka godsaker som finns i hinken. Och att Elsie är givmild. Tackan heter Lövis. Hon är mamma till Dimmadis och Dimmalim (födda i fjol) samt Månsken och Nosen som tillhör årets kull.

När Elsie kommer med foderhinken blir hon populär.

– De är en blandning av gotlandsfår och leicesterfår, berättar Thilde som tillsammans med sin familj äger fåren.

Thilde och hennes familj bor bara ett par kilometer norr om hagen. Där bor också fler djur. Tolv islandshästar, två hundar, fyra katter och 20 höns.

Förutom fåren, vilka djur är dina favoriter?
– Hundarna, svarar Elsie blixtsnabbt när hon lägger båda sin armar runt ett av lammen och kramar så där innerligt som bara ett barn kan göra.

Att trycka ner fingrarna i ullen och känna det mjuka är fint. Och varmt. Får har en kroppstemperatur som är högre än oss människor. Vuxna individer håller en temperatur på mellan 38,5-39,5 grader. Lamm 38,5-40,0.  Detta har jag läst i Helena Oscarssons examensarbete >>. Dessa får föds kolsvarta. När de växer upp blir ullen gråaktig.

– Det blir jättefina skinn som vi brukar ge bort t.ex. vid dop. Om vi slaktar blir det gott kött och de gånger vi äter kött känns det bra att veta varifrån det kommer och hur bra djuren levt, säger Thilde. 

Fåren vid treans green har troligen hört och sett en del märkligheter signerade oss tvåbenta – alla vattenplums i Plöten, lövrassel och det dova ljudet när en boll dimper ner på green. Och det där varningsropet fore!, såklart.

Innan vi lämnar fåren berättar Thilde att dom snart ska komma hem till gården för att klippas. Sen är de tillbaka i hagen igen. Förhoppningsvis får de även bevittna en och annan HIO i sommar. Som omväxling till alla fore! alltså. 

Tack för pratstunden Thilde och Elsie!

Thilde och Elsie Höök.