×

Innan dagens första spelare peggar upp

Kommentarer inaktiverade för Innan dagens första spelare peggar upp

Innan dagens första spelare peggar upp

Långt före de tidigaste spelarna går ut på ettans fairway, eller i ruffen…, händer det en del på banan. En hel del faktiskt. Följ med ut på Djupadal och träffa Course Manager Johan Längerberg och hans team.

Inga sjusovare

Vi börjar med en namnpresentation av gänget som håller banan och maskinparken på Djupadal i så fint skick: Johan Längerberg (Course Manager), Oskar Lundin (Head Greenkeeper), Alexander Hansson (Mekaniker), Niklas Tidala (Greenkeeper), Mikael Lindström (Greenkeeper), Pontus Köhler (Greenkeeper) och Peter Lindström (Greenkeeper). Under högsäsong startar arbetsdagen 05.00. Övrig tid på året 06.00. Det är alltså inga sjusovare vi har att göra med här.
– Det finns fördelar med att börja jobba tidigt, säger Oskar Lundin som tagit denna bild.

Gryning.
Foto Oskar Lundin

Det är en sån där kylslagen sensommarmorgon som blixtsnabbt blir varm och ljuvlig när solen fått jobba ett par timmar. Johan har förberett sprutningen av greenerna som är det sista momentet i dagens arbete. Medlet som sprutas ut är en blandning av biostimulanter och kolhydrater och är godis för greenerna.
– Men innan sprutningen ska vi vertikalskära, klippa och städa, dressa och välta greenerna, berättar Johan Längerberg. Sen gör han en kort avstämning med Niklas Tidala och kör ut på banan.

Niklas Tidala och Johan Längerberg.

Vertikalskärning

Vertikalskärning av greenerna är alltså första momentet. Peter Lindström rattar maskinen som sticker ner knivar i greenen och som skär av grässtråna. Syftet är att lufta greenen och skapa fler och färska snittytor i gräset så att det på så sätt har bättre förutsättningar att tillgodogöra sig näring och vatten vilket i sin tur gynnar tillväxten.

Peter Lindström vertikalskär greenerna.

Klippning

Andra momentet är klippning av greenerna. Mikael Lindström styr klippmaskinen fram och tillbaka på greenerna. Det är inga vanliga gräsklippare som används. Dessa klippare klipper ner gräset till mellan 3 och 3,5 mm. Inför större tävlingar klipps gräset ner till endast 2,6 mm. När klippningen är klar städas klippresterna undan från greenerna.

Mikael Lindström klipper greenerna.

Vyerna på Lilla Vik och Djupadal förde Johan till Österlens GK

Uppe vid femmans tee stannar Johan bilen. Det är knäpptyst och vi ser ut över Östersjön och bort mot horisonten.
– Det gäller att stanna upp ibland. Det är så vackert häruppe! När jag för många år sen hade gått klart sista delen i den högre greenkeeperutbildningen i Barsebäck skulle jag söka jobb. Då åkte jag ut till Österlen och gick runt på både Lilla Vik och Djupadal. Då bestämde jag mig för att söka jobb här, säger Johan Längerberg.

Dressing

Moment tre kallas dressing. Finkornig, tvättad! sjösand, från Småland sprids ut, dressas, över greenerna för att göra greenen så jämn som möjligt så att bollarna inte hoppar eller spårar. I det sista momentet vältas greenerna för att ytterligare jämna till dem.

Alexander Hansson, till vänster, är snabbt på plats när något i maskinparken strular.
Niklas Tidala dressar greenerna.

Kontinuiteten är nyckeln till banans skick

– För att hålla en bana i bra skick krävs kontinuitet. Inför och under de större tävlingarna klipper vi alla ytor på morgonen och krattar alla greenbunkrar för hand för att banan ska vara i superskick, säger Johan.

Hur ser resten av dagen ut när ni är klara med arbetet på greenerna?
– Vi ska laga tees, kantskära bunkrar och fixa med gångvägarna. Och jag själv ska påbörja sprutningen. Sen har vi ett större projekt med att bygga tees 42 på Djupadals alla hål. Vi har påbörjat arbetet och fram emot våren räknar vi med att börja spela även från tee 42.

Till höger på ettans fairway finns en ny tee 42 uppbyggd. Till våren är den redo att tas i bruk.

Banarbetarna ansvarar även för att klippa fourgreens och fairways, kratta bunkrar och hålla gångvägarna i fint skick. Varannan dag byts flaggorna och hålen på greenerna enligt ett särskilt system. Hålbytena görs för att hålkanterna blir slitna när bollar och flaggan åker i och ur, och för att området runt hål inte ska ”sätta” sig när spelare går och står runt hål i samband med puttningen. Ibland sprutmålas även hålkanterna vita. Bevattningen sköts automatiskt via nedgrävda vattenledningar och sprinklers. Johan kan styra bevattningen från sin mobil.

Pontus Köhler krattar bunkrar, men utan sedvanlig kratta.

Johan balanserar önskemål från många håll

Vilka arbetsuppgifter tycker du är roligast?
– Allt som sprutas ut på banan är min grej, det är kul. Sen gillar jag förbättringsarbeten och ombyggnader. Det blir en del möten med bankommittén, fastighetskommittén och miljökommittén där det gäller att balansera allas önskemål, avslutar Johan Längerberg.

Djupadal på Österlens Golfklubb. Flygbild från 2018.