×

Nybörjargolf för klubbens medarbetare

Kommentarer inaktiverade för Nybörjargolf för klubbens medarbetare

Nybörjargolf för klubbens medarbetare

De jobbar på banan, i restaurangen eller med administration. Experter inom sina respektive ansvarsområden. När vi kommer till golfspelet är flera av dem däremot en bit ifrån ett expertomnämnande. Detta är något som klubben vill ändra på. Därför har alla medarbetare på Österlens GK erbjudits en nybörjarkurs bestående av fem träningstillfällen. 

De senaste årens positiva utveckling har medfört att antalet gäster och medlemmar ökat vilket även fört med sig nya medarbetare på klubben. Ett tiotal av både de gamla och de nya medarbetarna har nappat på erbjudandet om nybörjargolf.

Förståelse för vad gäster och medlemmar upplever

– Nybörjarkursen är en av förmånerna för våra medarbetare och det är väldigt roligt att se så många delta! Det kommer ge alla en bättre bild och förståelse för vad vi sysslar med och vad våra medlemmar och gäster upplever, säger klubbchef Mikael Thörnberg.

Bo och Alexander på väg till golfträning på Djupadal.

Wistrand Golfs tränarteam håller i träningarna och under det sista träningspasset nästa vecka släpps färskingarna ut på banan på Lilla Vik. Några ges då även möjlighet att spela upp för grönt kort. Men redan nu tittar vi till hur träningarna fortlöper – följ med upp till Djupadal och nybörjargolfen för klubbens medarbetare.

Låneklubbor. Järnsjua verkar vara en gångbar klubba.

Golf är också att ta hänsyn till varandra och till banan

Erfarna tränaren Gunnar Mueller samlar ihop gänget vid rangen på Djupadal. Han inleder med ett stycke teori.

Gunnar håller teorilektion om golfens grunder.

– Golf, det är inte bara att slå iväg en boll. En viktig del är att ta hänsyn till varandra och till banan. Om vi t.ex. slår iväg en torva på fairway lägger vi dit lite av den sand som finns i sandpåsarna, inleder Gunnar.

Greppet, ett viktigt moment i golfspelet. Emma instrueras av Gunnar.

– Förr blandade vi gräsfrön i sanden. Det gör vi inte så ofta nuförtiden men det viktiga är att sanden läggs på det skadade området så att fukten behålls i marken och därmed påskyndar tillväxten av nytt gräs, upplyser greenkeeper Mikael som är en av deltagarna som spelat en del golf tidigare och som nu vill fräscha upp grunderna.

Mikael, Alexander och Bo – kollegor och träningskompisar. Gunnar beundrar trions utveckling.

Gunnar informerar även om att man krattar bunkern efter sig och att det är viktigt att hålla speltempot på banan. Att laga nedslagsmärken på greenerna är en annan självklarhet. Enkla regler som även de mest erfarna golfarna ibland behöver påminnas om.

Vad gör man om man inte hittar sin boll då, frågar en av deltagarna?

– Om bollen landar i t.ex. ett buskage och du misstänker att det blir svårt att hitta den slår du en provisorisk boll som du spelar från om du inte hittar den första bollen. Förr fick man leta efter sin boll i fem minuter. Nu är det max tre minuter som gäller, svarar Gunnar innan deltagarna radar upp sig på rangen och påbörjar slagpasset.

Wistrands effektiva och beprövade upplägg

Träningarna följer Wistrand Golfs effektiva och beprövade träningsupplägg som ger en grund i både spelet och golfens värderingar och regler. 

– Första lektionen var en generell genomgång av vad golfen är. Gruppen fick även testa att slå slag på rangen. Andra gången stod slag och puttning på schemat. Tredje lektionen innehöll pitch och bunkerslag samt en runda på korthålsbanan. Fjärde gången blev det repetition och närspel. Och vid sista tillfället går vi ut och spelar på bana, säger Ann Wistrand från Wistrand Golf. 

När gänget fått igång svingarna ordentligt på rangen går de ner till övningsområdet där Gunnar förberett tre övningsstationer. Från utslagsplatserna tränas nu inspel mot greener. Det går bra, riktigt bra för vissa. Och när det inte går så bra hörs såna där vänskapliga gliringar och gapskratt. Golf är roligt nästan jämt.

”Sandwedge borde heta sandwich”

När du gått klart nybörjarkursen, ska du fortsätta med golf då?

– Jag ska absolut börja spela nu. Det känns naturligt att kombinera jobbet på banan med att också spela, säger greenkeeper Pawel, som har spelat en del tennis och fotboll och har ”boll i sig”.

Till vardags jobbar Fredrik i restaurangen. Här håller han koll på var Pawels boll hamnar.

– Ja, en runda då och då med kompisar blir det säkert vilket jag ser fram emot men någon heltidsgolfare kommer jag inte bli, säger Linnéa som jobbar i klubbens restaurangverksamhet.

– Jag har spelat lite golf i Thailand och nu vill jag ta grönt kort och börja spela här hemma i Sverige också, säger Ooy som också jobbar i restaurangen och som ler stort när hon skojar om att klubban sandwedge egentligen borde heta sandwich.

Gunnar samlar gruppen och rundar av dagens träning. Vi önskar lycka till med spelet och hoppas på många roliga rundor framöver. Snart har vi ännu fler trevliga medlemmar att spela golf tillsammans med!