×

Lärorik helg med junioreliten på Djupadal

Kommentarer inaktiverade för Lärorik helg med junioreliten på Djupadal

Lärorik helg med junioreliten på Djupadal

När Sveriges bästa golfjuniorer i helgen gjorde upp på Djupadal gick golfklubbmaskineriets alla delar på högvarv och levererade tillsammans med golfförbundet och landslaget en lärorik och oförglömlig golfhelg för både spelare, tränare, föräldrar och publik. Det här med att arrangera stora tävlingar på Österlens Golfklubb är kul och något vi gärna gör snart igen.

Tävlingsledare Andreas Wistrand assisteras av två juniorer. Foto Joachim Orrenius.

Swedish Golf Team Invitation är ett samarbete mellan landslaget, Svenska Golfförbundets tävlingsavdelning och i år Österlens Golfklubb. När alla förberedelser inför helgen var klara kickade arrangemanget igång under fredagen med spelarnas inspelsrundor. Spelarnas föräldrar bjöds på möte och diskussion om hur man bäst stöttar sitt barn i elitsatsningen.

Niclas Fasth visar hur bollen ska ”svepas” upp på en övningsgreen. Foto Joachim Orrenius.

Ungdomarnas tränare hade också dom ett givande erfarenhetsutbyte, bl.a. med reflektioner från OS i Tokyo och en avslutade närspelsverkstad på övningsområdet ledd av den tidigare Europatourspelaren Niclas Fasth. Och mitt under den intensiva fredagseftermiddagen dök även Sveriges Radio Kristianstad upp för en stunds direktsändning. Radioinslaget kan du lyssna på via denna länk >>

Djupadal imponerar

– Det är tydligt att Djupadal är en tävlingsbana av hög klass. Banchef Johan Längerberg och hans personal kan också vara stolta över hur banan presenterades med hårda och snabba spelytor även fast vi redan är inne i oktober. Österlens Golfklubb visade att de är en klubb som både vill, kan och har vana av att arrangera tävlingar. Allt fungerade och arrangörsrutin visade sig inte minst när dimma gjorde att starten fick ändras från löpande till gemensam vid första dagens spel då detta löstes på ett smidigt sätt tillsammans med TD och TC, skriver Swedish Golf Team på Facebook.

Förberett och klart på rangen. Foto Mikael Törnberg.
Banpersonalen är uppe tidigt för att preparera banan. Foto Mikael Thörnberg.

Tävlingen då?

Swedish Golf Team Invitation är skapad för att ge den svenska junioreliten en försmak av hur banorna på internationella mästerskap och tournivå är uppsatta med bland annat uppväxta ruffar och riktigt svåra flaggplaceringar. Pojkarnas startfält bestod av 36 spelare medan flickornas bestod av 21 spelare. Alla 18 år eller yngre. 

– Vi vill provocera fram jobbiga situationer och spelarna kommer bränna sig en del och därigenom lära sig att spela en mer kontrollerad golf, berättar Niclas Fasth.

Detta kan också vara ett provocerande svårt läge att hamna i. Foto Joachim Orrenius.

”Det kanske händer ett mirakel – och så hände det”

Stora snackisen bland spelarna var de utmanande flaggplaceringarna. Det noterades betydligt fler treputtar i scorekorten än vad spelarna är vana vid. Ett sätt att undvika treputtar är att slå bollen direkt i hål från tee – en s.k. Hole In One. När Tova Jönsson från Ljunghusens GK tog fram järnsexan på hål 11 under andra rundan gick hennes tankar så här:
– Hålet innan gjorde jag boogie och tänkte att jag inte ska deppa ihop. Det kanske händer ett mirakel, att jag sätter den direkt i hål. Och så hände det! Jag gjorde ett riktigt bra slag och såg sen bollen rulla i. Det kändes magiskt, och overkligt, eftersom jag hade spelat så dåligt, säger Tova Jönsson efter sitt livs första HIO.
Grattis Tova som nu finns med på denna sida där vi listar alla som gör HIO på våra banor:
HIO på Österlens GK >>

Tova Jönsson med ett inspel på hål 17. Foto Joachim Orrenius.

Tidigare hemmaspelaren Tova Hatton, nu i Abbekås GK, var en av deltagarna.
– Det är kul att vara tillbaka på Djupadal. Jag har saknat banan. Den är stor och lång och man får verkligen användning för sin driver här, sa hon strax innan tävlingen startade.

Moa Svedenskiöld och Nils Svenberg vann Swedish Golf Team Invitation

Efter de tre varven på Djupadal korades Nils Svenberg från Stockholmsklubben Saltsjöbadens GK som segrare i pojkklassen. Hemmaspelaren William Wistrand slutade delad femma efter en stark tredjerunda.

Flickklassen vanns av Moa Svedenskiöld med Stiby GK (nedlagd) och Österlens GK som moderklubbar och som nu representerar Ringenäs GK i Halland. Våren 2019 intervjuade vi Moa som redan då hade siktet inställt mot den svenska eliten. Nu är hon där – högst upp! Läs artikeln med Moa från 2019 här >>

De båda vinnarna prisades med att under nästa säsong få representera landslaget vid en tävling utomlands. Stort grattis!

Nils Svenberg och Moa Svedenskiöld – vinnare av Swedish Golf Team Invitation 2021. Foto Swedish Golf Team.

Resultat topp 3 pojkar

  1. Nils Svanberg, Saltsjöbadens GK +6
  2. Alfons Bondesson, Kungsbacka GK +7
  3. Jonathan Ericsson, Ljunghusens GK +8

Resultat topp 3 flickor

  1. Moa Svedenskiöld, Ringenäs GK +9
  2. Johanna Sjursen, Delsjö GK +15
  3. Elice Fredriksson, Halmstad GK +17

Apropå juniorer, klubbens lag i Matchligan har den gångna helgen spelat slutspel på Vellinge Golfklubb. Det blev totalt en 4:e plats – stort grattis Desirée, Tilda, Björn, Maximilian, Liam, Bruno och Oliver som tillsammans gjort en jättebra säsong när ni representerat Österlens Golfklubb! Sometimes you win, sometimes you learn.