×

Klubbens nye ordförande Kjell Pettersson – föreningsmänniska och ekonom

Kommentarer inaktiverade för Klubbens nye ordförande Kjell Pettersson – föreningsmänniska och ekonom

Klubbens nye ordförande Kjell Pettersson – föreningsmänniska och ekonom

Efter tio år som ordförande har Claes Trollestad lämnat över ordförandeklubban till Kjell Pettersson. Vem är han då klubbens nye ordförande som sedan årsskiftet tagit över? Och hur vill han utveckla Österlens GK till nästa nivå? En pratstund i klubbhuset på Djupadal gav oss svaren.

– Jag har redan fått frågan flera gånger vad jag har för tankar och det är mycket enkelt för jag har ingen ny omvälvande plan för den här klubben. Vi är inne i en bra fas. Jag vill fortsätta arbetet med att utveckla kvalitén och finishen på banorna, inleder Kjell.

Jag är en föreningsmänniska”

Round Table, Rotary, olika Ordenssällskap, tennisklubb, fotoklubb, vin- och matklubb mfl. Kjells intresse av föreningslivet har alltid funnits med och han är noga med att poängtera att Österlens GK är en medlemsklubb, en förening.

– Jag är föreningsmänniska ut i fingerspetsarna. Man måste vara det för att ta sig an ett sånt här uppdrag. Jag vet vad det innebär och hur mycket tid det tar men också hur mycket det ger tillbaka i form av kamratskap och egen utveckling. Jag vill vara en ordförande som lyssnar på våra medlemmar, spelar med våra medlemmar, umgås med våra medlemmar. Vi ska tillsammans hjälpas åt att höja status för både banorna och klubben. Känslan av att vara medlem ska öka.

Claes var ordförande under hela tio år.
Blir det tio år för dig också?

– Nej, det blir det inte. Hur länge det blir vet man inte men första året blir en läroperiod och jag vore helknäpp om jag inte tar lärdom av den erfarenhet och kompetens som Claes har efter alla sina år som ordförande. Jag vill lära mig verksamheten från grunden så att jag till 100 % kan stå för besluten vi tar. Jag vill också vara ärlig och berätta för medlemmarna om vilka eventuella problem som kan dyka upp. Det kommer alltid små överraskningar som måste lösas.

Efter tio år som ordförande överlämnade Claes Trollestad ordförandeklubban till Kjell Pettersson vid det senaste höstmötet.

Har vi något problem just nu?

– Nej, vi har haft två fantastiska år med ökat medlemsantal, många gäster och en god ekonomi. Förra styrelsen har dessutom lagt en bra investeringsplan. Inget akut problem alltså. Däremot har vi ett mer långsiktigt problem med maskinhallen på Lilla Vik som är i dåligt skick samtidigt som vi kanske behöver bygga ett eget alternativ för övernattande gäster, dock ingen hotellverksamhet. Detta måste lösas inom några år.   

Idrottsmänniskan Kjell

Kjell är född 1947 och uppvuxen i Östergötland men har bott i både Stockholm och västra Skåne. För åtta år sen gick flyttlasset till Brantevik där han sedan dess bor med sin sambo Annica. Två vuxna döttrar är bosatta i huvudstaden. Idrottsintresset har funnits med hela livet och det fanns tidigt tankar på att bli idrottslärare.

– Jag utbildade mig på tyska sporthögskolan i Köln och började även undervisa men tyckte det var jobbigt att möta elever som var mer intresserade av att slippa gymnastiken än att delta. Jag tröttnade och började istället studera ekonomi och matematik, tog min examen vid Umeå Universitet där jag även under en period undervisade i redovisning och finansiering. Enkelt sammanfattat har jag jobbat med finansierings-, bygg- och fastighetsfrågor större delen av mitt arbetsliv. Jag har tränat mycket som ung och var en skaplig medeldistanslöpare. I vuxen ålder har jag skött min kropp, försökt äta rätt mat och varit noga med min vikt. Jag har tidigare spelat mycket tennis, tränat på Friskis och Svettis och känner mig pigg för min ålder.

Hur kom golfen in i ditt liv och hur är du som golfare?

– Jag började spela i slutet av 70-talet. Har aldrig varit någon stor golftalang men har spelat en hel del till och från. Jag skulle säga att jag är en medioker golfare med en lugn och stabil sving. Jag slår ganska rakt och har bra koll på hur långt jag slår med varje klubba. Sällan katastrofala scorer. Under många år hade jag kring 11 i hcp. Idag ligger jag på 15-16.

Många, kanske framförallt klubbens herrar, känner Kjell som pappa till Herrgolfen. Under sex år pekar utvecklingen fortfarande spikrakt uppåt. Från att från början varit ett 20-tal herrar lockar Herrgolfen nu runt 100 golfare när väl golfsäsongen tar fart. Men även nu under vintern har det vissa onsdagar varit 40-50 spelare, vilket är helt fantastiskt.

– Jag har även startat Trivselgolfen som under sex sommarveckor brukar vara fullbokade och i somras var vi 44 medlemmar från Trivselgolfen som reste till Tyskland. Även Österlengolfen har jag dragit igång. Det är ett spelutbyte mellan Österlen, Ystad och Tomelilla golfklubbar. Med det vill jag säga att jag vill vara nära våra medlemmar. Vara operativ och genomföra saker. Inte bara sitta och skriva vackra saker på ett papper. Jag är otroligt utåtriktad och vill ha en levande dialog med medlemmarna. 

Mitt under intervjun dyker Staffan Olsson från kansliet förbi och undrar vem som framöver kommer ansvara för Trivselgolfen. En gruppförfrågan har precis kommit till kansliet på en av Trivselgolfens inplanerade speldagar.

– Vi är inte klara med min ersättare till Trivselgolfen ännu. Jag har kontakt med några personer och tills vidare kan du fråga Christina, som är ansvarig för tävlingskommittén där Trivselgolfen hör hemma.

32 nya golfbilar

Parkera bilen, byta skor, direkt till första tee och sen hem efter spelad runda. Ja, så ser det ut för många spelare. Det vill Kjell ändra på.

– Jag vill att man åker hit och umgås. Vi är ju ett gäng kamrater med golf som gemensamt intresse. Golf handlar väldigt mycket om social samvaro. Gemenskap och att sprida glädje, det vill jag medverka till att utveckla. 

Har du några idéer redan nu som kan utveckla trivsel ?

– Nej, inget konkret just nu. Detta måste växa fram tillsammans med medlemmarnas önskemål. 

Hög finish på våra banor är något vi kommer fortsätta att sträva efter. Det är ett mål som endast kan nås av ett kontinuerligt arbete. Vi kommer under året att slipa på detaljrikedomen runt omkring samt på våra banor. Önskad effekt av detta kommer att skapa en helhetsupplevelse av struktur och ordning. Bevattningsanläggningen behöver byggas ut. Ett arbete som redan är påbörjat på Djupadal. Små orangea flaggorna och uppgrävda gräsytor har synts lite varstans. 

Djupadal hål 4. Foto Joachim Orrenius

– Det är viktigt att höja nivån och finishen på det vi redan har. Vi har tagit beslut att avsätta 1 miljon kronor till ny bevattning för att höja kvalitén på gräset på och runt greenerna och andra känsliga områden.

Leveransen av de nya golfbilarna har försenats. 32 st står nu klara för avrop inför vårsäsongen. 18 st till Djupadal och 14 till Lilla Vik.

– Dom är utrustade med gps-skärmar. Vi kommer kunna styra bilarna så att dom stannar om de körs på områden där man inte får köra. Detta är väldigt vanligt utomlands där man ofta bara får köra golfbil på grusade eller asfalterade vägar. Så har vi det inte här men golfbilar är tunga och sliter på banorna så det gäller att vi vårdar gräsytorna. Vi kommer även kunna skicka digitala meddelande till bilarna, t.ex. om vi ser att något ekipage inte håller speltempot eller vad restaurangen serverar för lunch idag.

Ordinarie eller provisoriska greener?

Frågan har diskuterats en del den senaste tiden då temperatur och väderlek varierat från frost och flera minusgrader till nästan vårlika temperaturer på sju åtta grader. Vissa banor stänger helt när det är frost medans vi på Österlens GK då har valt att hålla banan öppen för spel med slagmatta och mot provisoriska greener. En kompromiss som fungerar rätt bra. Visserligen inte lika roligt rent golfmässigt men du håller igång både svingen och gemenskapen.

– Styrelsen har givetvis diskuterat frågan. Det är i första hand banchefen tillsammans med klubbchefen som beslutar om vi får spela på våra ordinarie greener. En del menar att vi under 20 års tid spelat mot ordinarie greener även under vintern och att vi ändå haft bra greener på våren. Det är delvis sant. Men vi har tagit till oss ny kunskap om hur greener ska skötas samtidigt som det aldrig har spelats så mycket golf under höst och vinter som de två senaste åren. Det gör att greenerna måste kunna återhämta sig. Ett nedslagsmärke vid en marktemperatur under 7 grader läker inte! Ambitionen är som sagt att höja kvaliteten och finishen på våra båda banor.

Kompetenta och erfarna banarbetare är en förutsättning för att hålla banorna i bästa skick.

På hemsidan (under Banstatus) finns ett dokument som ytterligare förklarar bakgrunden till att förbjuda spel mot ordinarie greener under vissa delar av vintersäsongen.

Om vi träffas igen om ett år, vad har förändrats på klubben då?

– Inga dramatiska förändringar som sagt men jag hoppas vi är fler medlemmar som är här och utnyttjar faciliteterna på banan och i klubbhusmiljön. Däremot hoppas jag att både medlemmar och gäster har märkt att vi lyft banan ett steg. Det viktigaste för mig just nu är att höja finishen och statusen på det vi redan har. Ny bevattningsanläggning kommer på plats under året och sen kommer som sagt 32 nya golfbilar rullar på banorna, avslutar Kjell Pettersson.